Szakmai beszámoló a Magyar Történelmi Íjász Társaság 2015. évi táboráról

Az MTÍT 2015. évi táborának szakmai célkitűzései:

– Előrelépés a természetes anyagú idegek (elsősorban a bőrideg) készítése és használata kapcsán
– Hazai szarus íjkészítők tapasztalatcseréje (íjmustra)
– Komplett IX-XI. századi íjászfelszerelés rekonstrukciók (íj, tegez, nyilak) tesztelése a gyakorlatban

Bőrideg készítése

bőrideg
Célkitűzéseinknek megfelelően a tábor ideje alatt – Pári Vilmos útmutatásával és gyakorlati segítségével – tagjaink bőridegeket készítettek, a már meglévő szarus íjaikhoz.

Bár a bőrideg készítés rejtelmeivel jelenleg még csak ismerkedünk, annyit már biztosan kijelenthetünk, hogy az első próbálkozások is használható darabokat eredményeztek, amit a tábor szombati napján tartott tesztlövések bizonyítottak.

bőrideg01 bőrideg02
A bőrideg készítése kapcsán szerzett tapasztalatainkról rövidesen egy képes-szöveges készítéstechnikai segédlettel (útmutatással) fog jelentkezni társaságunk.  

Szarus íjak mustrája
résztvevők2015

Társaságunk Paku Sándor és Bencsik Péter védnöksége alatt, évről-évre lehetőséget biztosít úgy a kezdő, mint a már gyakorlattal rendelkező, a társaságunkon kívüli szarus íjkészítőknek a szakmai tapasztalatcserére, az újonnan készült szarus íjak bemutatására, valamint a készítésük során szerzett újabb tapasztalatok, nehézségek, megosztására, megvitatására. A mustrán az MTÍT íjkészítői mellett Kommendánt Endre, Szimeiszter István, Katona István, Benkő András és Pavlov András íjkészítők íjait tekinthettük meg.  A 2015. évi mustrán így összesen 12 magyar szarus íjkészítő vett részt.

IX – XI. századi íjászfelszerelés rekonstrukciók tesztelése

távlövésA tesztlövések során négy komplett, IX-XI. századi íjászfelszerelés rekonstrukció mutatkozott be. „Komplett felszerelés” alatt a következő íjászeszközök értendők: szarus íj, bőrideg, ún. homokórategez, hajtásvesszőből készült nyilak, kovácsolt, IX-XI. századi magyar nyílhegy típusokkal szerelve. Ezek készítői és használói: Bencsik Péter, Füspök Zoltán, Pári Vilmos és Vécsey Tamás. A felszerelések jól vizsgáztak, úgy a biztonságos használhatóság, mint az elvárható hatékonyság tekintetében. Ezen a vonalon következő lépésként egy őszi (szeptemberi) távlövő teszt (verseny) lebonyolítását tervezzük.
Megszerzett tapasztalatainkat az ott születendő eredményekkel kiegészítve fogjuk az érdeklődők elé tárni.

távlövés01

távlövés02

 

 

 

 

 

 

 

Fentieken túl, a tábor programjai között szerepelt még: kovácsolás (Füspök Zoltán), láncingkészítési bemutató (Szebényi Tibor), és ötvös bemutató (Strohmayer Ádám), valamint 12 órás íjászat (Borbély Marianna és Sudár Balázs részvételével).

kovácsműhely láncingkészítés