Íjavató rendezvény Nagykörűben 2017

A Magyar Történelmi Íjász Társaság – már hagyományosnak mondhatóan – idén is április elején tartotta Íjavató rendezvényét Nagykörűben. Az eltelt egy évben elkészült szarus íjak bemutatása és felavatása mellett az alkalom lehetőséget biztosított szakmai tárgyú és baráti jellegű –rendszerint éjszakába/hajnalba nyúló – beszélgetésekre is.

csapat

A péntek délutántól vasárnap délutánig tartó találkozón szerencsére sem az időjárásra sem a hangulatra nem lehetett panasz. Népes közösség jelent meg a Tisza-parti kis faluban, annak ellenére, hogy nem kevesen az ország távolabbi tájairól érkeztek, gyakran fél napos utazással.

Szombaton délelőtt a cseresznyéskert szomszédságában, a Templomkertben tartottuk a szarus íjak bemutatását, melynek keretében 6 íjász avatott frissen készült szarus íjat:

avatás1

Czétényi András
(íjkészítő: Czétényi András)
Kis Attila (íjkészítő: Kis Attila)
Kotlár Tibor (íjkészítő: Kotlár Tibor)
Mészáros János (íjkészítő: Vécsey Tamás)
Pári Vilmos (íjkészítő: Pári Vilmos)
Vécsey Tamás (íjkészítő: Vécsey Tamás)

 

A nap délutánján a Tisza egy korábbi – már szárazon lévő – kanyarulatában került megrendezésre az idei versenysorozat első versenye a szarus íjak távcéllövő viadala.
lövések1 093 138

Az egyszerű célra 70, 90, illetve 150 méterről kellett 15-15 lövést leadni. Követelmény volt – és ez a későbbi versenyekre is igaz – a természetes anyagú ideggel ajzott szarus magyar íjak és a 8-10. századra jellemző, tüskés nyílheggyel szerelt hajtásvesszők használata. Az esti tűznél került sor az első forduló eredményhirdetésére, ahol Pári Vilmos jóvoltából nem maradhatott el a díjak kiosztása sem.

Marx Tibor (9 pont)  Füspök Zoltán (8 pont)  Vécsey Tamás (7 pont)

Kotlár Tibor (6 pont) Pári Vilmos (5 pont) Czétényi András (4 pont)

Kis Attila (3 pont) Katona István (2 pont) Nagy Sándor (1 pont)

Vasárnapra maradt a társaság készülő kiállításával kapcsolatos teendők megbeszélése,az elkészült kiállítási tárgyak mustrája, valamint az élő Tiszához tett rövid séta után az ebéd elfogyasztása.

DSC08428